Logget ind som:
Kundenr.:

Bæredygtighed i forsyningen

KLAR Forsynings bæredygtighedsstrategi fokuserer på fire bæredygtighedstemaer, som også afspejler virksomhedens kerneopgaver og branchens nuværende fokus.

KLAR Forsyning har en vision om at være en bæredygtig forsyning i balance.

Derfor har vi udvalgt følgende fem verdensmål, der knytter sig til vores kerneopgaver som forsyningsselskab:

Verdensmål 6 Rent vand og sanitet
Verdensmål 11 bæredygtige byer og lokalsamfund
Verdensmål 12 ansvarligt forbrug og produktion
Verdensmål 13 klimaindsats
Verdensmål 14 livet i havet

De fem udvalgte verdensmål er pejlemærket i vores hverdag og daglige drift, når vi tænker nyt, forbedrer og udvikler vores forsyningsløsninger.

Vi har derfor også taget udgangspunkt i de fem verdensmål ved udviklingen af KLAR Forsynings strategi for bæredygtighed.

Vores bæredygtighedsstrategi

Bæredygtighed fylder i dag allerede meget i virksomhedsstrategien for KLAR Forsyning, men vi har hidtil ikke haft en konkret og fokuseret strategi for bæredygtighed alene. Det har vi nu.

Vores strategi for bæredygtighed i KLAR Forsyning er udarbejdet i et samarbejde mellem både medarbejdere, ledelse og bestyrelse over flere temadage, workshops og mange timer tilbragt i mindre arbejdsgrupper.

4 temaer i strategien

Bæredygtighedsstrategien er ambitiøs, men også realiserbar. Det primære fokus i udformningen af strategien har nemlig været at opsætte konkrete mål, handleplaner og aktiviteter for fire udvalgte bæredygtighedstemaer:

  • Tema 1: Energi
  • Tema 2: Drivhusgasser scope 1 og 2
  • Tema 3: Bæredygtige infrastrukturprojekter og indkøb med fokus på CO2-reduktion og materialer
  • Tema 4: Drikkevand og spildevand

De fire temaer afspejler virksomhedens kerneopgaver og branchens nuværende fokus inden for bæredygtighed.

Hvert tema har en overordnet målsætning og en række definerede aktiviteter, som skal bidrage til at realisere den målsætning. 

Inden for hvert tema er der udpeget en række forskellige aktiviteter, som alle har ét fællestræk: Det er aktiviteter, der vil skabe store positive resultater, og som kan igangsættes nu eller inden for ganske få år.

Bæredygtighedstema Energi

Tema 1: Energi

Langt størstedelen af KLAR Forsynings energiforbrug kommer fra transport og rensning af spildevand i de fire ejerkommuner.

KLAR Forsyning producerer i dag næsten ingen energi, med undtagelse af energiproduktion ved biogas, som delvist dækker eget forbrug på Køge-Egnens Renseanlæg samt nogle solceller på administrationsbygningen, som har meget lavt energiudbytte (opført pga. bygningskrav).

Målsætning

I 2030 er KLAR Forsyning energineutral samlet set for drikke- og spildevandsområdet. Til dækning af det resterende energibehov for andre forsyningsområder tilkøbes udelukkende grøn energi i 2030.

Målet betyder, at KLAR Forsyning:

  • Reducerer energiforbrug relateret til affald, drikkevand og spildevand
  • Evt. begynder at generere energi fra spildevand
  • Tilkøber udelukkende grøn energi

Aktiviteter

For at realisere målsætningen inden for bæredygtighedstemaet ¨'Energi' skal vi arbejde med følgende aktiviteter.

Første prioritet:

  • Varmepumper: Første prioritet bliver installation[LWH1]  af varmepumper til energiudnyttelse i spildevand og evt. også i drikke- og afværgevand. Denne aktivitet forventer vi at igangsætte i 2023.

Derudover har vi en række andre aktiviteter, vi også håber at kunne igangsætte frem mod 2026:

  • Ressourceudnyttelse af spildevand ved f.eks. pyrolyse: Undersøge mulighed for at etablere pyrolyseanlæg for at nedbringe slammængden og udnytte slammets energi
  • Egenproduktion af grøn strøm: Producere grøn strøm ved installation af turbiner i udløb, vindenergi og/eller solceller
  • Nedlukning af en luftningstank i sommerperioder: Lukke en luftningstank temporært ned om sommeren når dens kapacitet ikke er nødvendig for at spare energi
  • Reduktion af energiforbrug: Mindske energiforbrug inkl. reevaluering af tidligere projektidéer
Tema 2 scope 1 og 2

Tema 2: Drivhusgasser scope 1 + 2

Vi forventer, at størstedelen af drivhusgasudledninger i KLAR Forsyning inden for scope 1+2 stammer fra energiforbrug samt lattergas- og metan-emissioner i forbindelse med spildevandshåndteringen. Scope 1+2 relaterer sig til drift og køb af strøm, damp, varme og køling til egne aktiviteter.

På nuværende tidspunkt kender vi dog ikke til vores drivhusgasudledninger inden for scope 1+2. En rådgiver er derfor i gang med at kvalificere den præcise baseline på vegne af KLAR Forsyning.

Målsætning

I 2030 er KLAR Forsyning klimaneutral inden for scope 1 og 2 på affaldsområdet og klimapositivt på drikke- og spildevandsområdet.

Målet betyder, at KLAR Forsyning:

  • Reducerer udledninger af drivhusgasser relateret til affald, drikkevand og spildevand
  • Optager lige så mange klimagasser, som dens affaldsaktiviteter (drift af genbrugspladser etc.) genererer
  • Optager flere klimagasser, end dens drikke- og spildevandsaktiviteter genererer

Aktiviteter

For at realisere målsætningen inden for bæredygtighedstemaet skal vi arbejde med følgende aktiviteter:

  • Måling og styring af lattergas, metan og evt. ozon: Installere flere målere for N2O, CH4 og evt. O3, overdække tanke og tætne lækager. Dette er første prioritet, som vi forventer at igangsætte i løbet af 2023.

Derudover planlægger vi også at igangsætte følgende aktivitet frem mod 2026:

  • Skovrejsning: Rejse skov på egne eller fremmedejede arealer f.eks. tæt på boringer (CO2-fangst + grundvandsbeskyttelse).
Tema 3 bæredygtige projekter og indkøb

Tema 3: Bæredygtige projekter og indkøb

I dag findes der ikke data for KLAR Forsynings scope 3-emissioner og materialeforbrug. Valg af løsninger baseres i dag hovedsageligt på funktionalitet, holdbarhed, drift og pris. CO2-effekt, materiale- og ressourceforbrug eller andre bæredygtighedsparametre indgår ikke direkte som tildelingsparametre ved indkøb og udbud.

KLAR Forsyning mangler viden og retningslinjer ift. at stille specifikke bæredygtighedskrav i udbuddene. Dette er dels fordi, der mangler viden om, hvad der er de mest bæredygtige løsninger og dels fordi, det skal sikres, at løsninger udbydes i konkurrence og flere leverandører kan byde ind på opgaven. Samtidig skal det sikres, at projektets økonomi er rimelig.

Enkelte projektledere tager i dag på eget initiativ hensyn til bæredygtighed i valg af løsninger, dog ikke specifikt til CO2. Hensynet baseres på projektledernes egen erfaring og mavefornemmelse.

Hvad angår udbudsmaterialet, så bliver der i dag ikke stillet specifikke krav til CO2-data eller CO2-effekten. Nogle gange indeholder materialet dog bæredygtighedsrelaterede krav eller lægger op til nogle bæredygtighedstiltag. Det kan fx være, at KLAR Forsyning stiller krav til miljøvenlige biler (Euro Norm 6 biler), lægger op til genanvendelse af materialer eller kræver, at brændstofforbruget indberettes.

Målsætning

I 2024 har KLAR Forsyning kortlagt og kvantificeret materialeforbrug og væsentlige drivhusgasemissioner fra scope 3 samt etableret et kvantitativt reduktionsmål for materialeforbrug og væsentlige scope 3 emissioner fra indkøbs- og anlægsaktiviteter.

I 2025 baseres KLAR Forsynings valg af anlægsprojekter, tekniske løsninger og leverandører for udvalgte projekter sig bl.a. på materialeforbrug og drivhusgasemissioner. Der er etableret ensartede retningslinjer og en struktureret proces for, hvornår og hvordan materialeforbrug og drivhusgasudledninger indgår i beslutningsprocesser.

Aktiviteter

For at realisere målsætningen inden for bæredygtighedstemaet skal vi arbejde med følgende aktiviteter.

De første aktiviteter, vi sætter i gang, er:

  • Forankring af bæredygtighed i projektmodellen: Etablere en ny proces i opstartsfasen til vurdering af bæredygtighed samt forankring af bæredygtighed i etablerede processer. Vi forventer at igangsætte arbejdet i 2023.
  • Forankring af bæredygtighed i indkøbs- og udbuds-politik/processer: Forankre bæredygtighed i indkøbs- og udbudsprocesser igennem politikopdatering og specifikke krav. Vi forventer at igangsætte arbejdet i 2023.
  • Nyt værktøj til vurdering af CO2-belastning og materialeforbrug: Udvikle et internt værktøj som projektlederne kan bruge til at kvantificere CO2/materiale-belastningen inden løsningsvalg. Vi forventer at igangsætte arbejdet i 2024.

Derudover planlægger vi også at igangsætte følgende aktivitet frem mod 2026:

  • Kvantificering af CO2- og –materialeeffekten fra jordhåndtering & håndteringsstrategi: Kvantificere CO2-effekten fra jordhåndtering og udvikle en jordhåndteringsstrategi

 

 

tema 4 drikkevand og spildevand

Tema 4: Drikkevand og spildevand

For drikkevandet har KLAR Forsyning i dag ikke udfordringer med overudnyttelse af grundvandsressourcerne. Drikkevandskvaliteten er god og processen er ISO-certificeret (ISO 22000). Det er med til at sikre drikkevand af ”fødevarekvalitet” og betyder, at vandet kan anvendes direkte i fødevareproduktion.

KLAR Forsyning har et vandtab på 8,7%. De forsyningsselskaber, der har det laveste vandtab er på omkring 0,5%. Det gennemsnitlige vandtab er 7% for vandselskaberne ifølge DANVAs ’Vand i tal 2021’.

Hvad angår spildevandet, så overholder spildevandets indhold af organisk stof, kvælstof og fosfor overholder i dag udledningskravene. Alligevel gør KLAR Forsyning en ekstra indsats for at nedbringe miljøpåvirkninger bl.a. ved at opgradere KER renseanlæg for at fjerne lægemidler og andre miljøfremmede stoffer fra spildevandet.

Målsætning

I 2025 har KLAR Forsyning vist en ekstra indsats for bæredygtigt drikke- og spildevand ved at have startet mindst to relaterede samarbejdsprojekter. Formålet skal være at KLAR Forsyning opbygger nye bæredygtighedsrelaterede kompetencer og skaber intern forandring.

For både drikkevand og spildevand er der desuden opsat øvrige individuelle målsætninger:

  • Målsætning for drikkevand i 2025 er, at der ikke foregår nogen overudnyttelse af grundvandsressourcerne. Det gennemsnitlige vandtab er 5%, og kvaliteten af drikkevand er overholdt for alle boringer. Desuden opretholdes ISO 22000-certificeringen stadig.
  • Målsætning for spildevand i 2025 er, at indholdet af organisk stof, kvælstof og fosfor er bedre end udledningskravene. Desuden ønsker vi at være i gang med at rense for medicinrester i spildevandet og reducere PFAS.

Aktiviteter

For at realisere målsætningen inden for bæredygtighedstemaet skal vi arbejde med flere aktiviteter. Første aktivitet, som prioriteres, er:

  • Transparens ved vandtabs-rapportering og lækageanalyse: Installation af måleudstyr for vandtab samt indgå dialog om rapportering med DANVA. Gennemføre lækageanalyse af drikkevands-systemet efterfulgt af prioriterede vedligeholdelsesarbejde. Vi forventer at igangsætte arbejdet i 2023.

Derudover planlægger vi også at igangsætte følgende aktiviteter frem mod 2026:

  • Anvendelse af sekundavand: Kortlægge muligheder og fremme anvendelse af sekundavand, hvor der kan anvendes vand af anden kvalitet end drikkevand
  • Samarbejdsprojekter inden for drikkevand og spildevand: Gennemføre samarbejdsprojekter med formål om at ændre egen praksis eller dele egne erfaringer (to hver for drikke- og spildevand)
  • Inspirere borgere og industri til vandbesparelser, håndtering og genbrug af regnvand på egen grund: Gennemføre oplysnings- og motivationsarbejde for at opnå forbedringer sammen med borgere og industri, f.eks. igennem kampagner