Logget ind som:
Kundenr.:

Kom af med dit regnvand

Bliv klogere på hvordan du bedre kan håndtere regnvand på din grund - og vær med til at mindske regnvandsbelastningen på kloaksystemet.

Kraftigt regnvejr i have

Fremtidens klima bliver varmere og mere ekstremt. Klimaændringer er ikke kun noget, der sker om 100 år. Vi oplever dem allerede i dag.

Kraftige skybrud og andre voldsomme vejrhændelser bliver hyppigere. Det betyder, at der vil forekomme større mængder regnvand på din grund, og at risikoen for oversvømmelser i din kælder øges. 

I KLAR Forsyning arbejder vi derfor med at klimatilpasse Køge, Greve, Solrød og Stevns Kommuner, så vi i fremtiden bedre kan håndtere de stigende vandmasser. 

Klimatilpasning i din baghave

Pige i regnvejr med paraply

Klimaændringerne betyder derfor, at du i højere grad end nu kan være nødt til at forholde dig til dit eget regnvand.

For når det regner meget kraftigt eller meget længe, vil der ofte forekomme langt mere regnvand på din private grund.

Heldigvis er der mange gode muligheder for, hvordan du kan håndtere dit regnvand lokalt enten ved at nedsive det eller ved at forsinke det.


1. Afledning af regnvand til faskiner eller græsarealer

Hvis grundvands-, jordbunds- og terrænforholdene er velegnede, kan du nedsive dit tagvand i faskiner.

På den måde kan vi undgå, at den offentlige kloak bliver belastet med regnvandet fra tag, flise og asfaltbelægninger fra din grund.

Desuden medvirker nedsivningen til øget grundvandsdannelse. En egentlig faskine er ikke eneste mulighed for nedsivning på privat grund. Hvis jordbunden er sand, og terrænet falder væk fra huset, kan tagvandet ledes ud på græsplænen.

Bliv klogere på nedsivning med faskiner her: 

2. Forsinkelse og fordampning af regnvandet

For at forsinke afstrømningen kan regnvandet ledes ud over græsklædte arealer og forsinkes i
naturlige lavninger eller kunstige bassiner.

Herfra sker der en nedsivning og fordampning. Den overskudsvandmængde, der ikke forsvinder, ledes senere tilbage til kloaksystemet. 

3. Vælg andre belægninger

Valget af belægninger i for eksempel din indkørsel og terrasse kan desuden få større betydning – specielt i institutioner, industrier eller større bebyggelser.

TIP!

Vælger du alligevel belægninger, hvor regnvandet ikke kan sive ned gennem belægningen?

Så er det en idé at opbygge indkørslen, terrasse mv., så regnvandet ledes ud på græsset for at nedsives – frem for at lede det til kommunens kloak.

...

Hvis du vælger overflader, hvor regnvandet ikke har mulighed for at sive ned, for eksempel asfalt, ledes der mere regnvand til kloakken.

Ved at vælge belægninger, hvor der kan forekomme hel, for eksempel græs, eller delvis nedsivning, for eksempel græsarmeringssten/grus/fliser, kan udledningen af regnvand til offentlige kloakker begrænses.

 

4. Opsamling af regnvand i regnvandstønder

Du kan også opsamle dit tagvand i regntønder.

Ved at opsamle dit tagvand i regnvandstønder, vil du kunne begrænse mængden af vand, der ledes ud i de offentlige kloakker.

Samtidig kan du spare på din vandregning, hvis du bruger vandet til for eksempel havevanding, bilvask mv.

5. Genanvendelse af regnvand til husstanden

Du kan også genanvende regnvand i boligen ved at aflede regnvand fra tagoverflader til VA-godkendte regnvandsanlæg. På den måde kan regnvandet erstatte det rene drikkevand, som ellers bruges til toiletskyl og tøjvask.

Anlægget kræver tilladelse fra kommunen ved nyanlæg og i boligblokke.

Regnvandsanlægget skal være forsynet med en godkendt vandmåler, således at den udnyttede regnvandsmængde kan måles.

Regnvandet skal opsamles og anvendes i overensstemmelse med regler fastsat i medfør af lov om vandforsyning. Der betales vandafledningsbidrag af den vandmængde, der ledes til kloakken. Læs mere i betalingsvedtægterne her: 

Køge-Egnens Renseanlæg set oppefra

Her kan du se de gældende betalingsvedtægter for KLAR Forsynings spildevandsselskaber i Greve, Køge, Solrød og Stevns Kommune.

6. Grønne tage

På tagflader er det muligt at opbygge et system afsluttende med et vækstlag, hvor der gror planter.

Formålet er, at vandet opsamles i vækstlaget og derfra opsuges og fordampes af planterne.