Logget ind som:
Kundenr.:

Grønt lys til fjernvarme i Store Heddinge

Nyhed

Store Heddinge er nu et vigtigt skridt tættere på at få fjernvarme. Tirsdag aften 25. juni gav kommunalbestyrelsen grønt lys til at arbejde videre med fjernvarme i byen. For Strøby Egede/Valløby og Hårlev er fjernvarmens fremtid endnu ikke afgjort.

Billede af fjernvarmeinteresseskilt fra Store Heddinge

Målet om at opnå interessetilkendegivelser til fjernvarmen fra over 60 procent af varmeforbruget i Store Heddinge er nået. Derfor har kommunalbestyrelsen tirsdag aften 25. juni givet grønt lys til, at næste fase af fjernvarmeetableringen i byen kan begynde.  

”Et flertal i Store Heddinge har tilkendegivet, at de er interesserede i, at vi arbejder videre med fjernvarmen i byen. Den interesse glæder vi os til at kunne imødekomme nu”, siger projektchef for fjernvarme i KLAR Forsyning, Nina Marie Holmboe:

”Vi ser frem til at tage hul på næste fase af fjernvarmeprojektet i Store Heddinge efter sommerferien, hvor vi bl.a. skal regne videre på fjernvarmeprisen og sikre os, at økonomien i projektet fortsat hænger sammen for både kunder, selskab og samfund”. 

KLAR Forsyning vil efter planen udforme varmeleveringskontrakter i løbet af efteråret og regner med at kunne indgå de første aftaler med fremtidige kunder i Store Heddinge fra december 2024.

Der indsamles fortsat interesser i Strøby Egede/Valløby og Hårlev 

Selvom over halvdelen af de mulige fjernvarmekunder i både Strøby Egede/Valløby og i Hårlev har tilkendegivet deres interesse for fjernvarmen, er målet ikke nået helt endnu. I Strøby Egede/Valløby skal procentandelen op på 70 procent, mens det i Hårlev er 75 procent.

På kommunalbestyrelsesmødet 25. juni drøftede politikerne, hvordan fremtiden ser ud for de to områder. Her blev det besluttet at holde interesseformularen fortsat åben frem mod december, hvor der bliver underskrevet varmeleveringskontrakter med fremtidige kunder i Store Heddinge.

”Et stort flertal i Hårlev såvel som i Strøby Egede/Valløby har i løbet af foråret tilkendegivet, at de er interesseret i fjernvarme. Derfor kan vi ikke tillade os at lukke projekterne ned allerede nu. Også selvom målet ikke er nået - endnu. Vi tror stadig på, at fjernvarmen har en chance, men det kræver altså, at vi får de sidste med i løbet af de næste par måneder", siger projektchef for fjernvarme, Nina Marie Holmboe.     

Omkring slutningen af året vil KLAR Forsyning og Stevns Kommune gøre status over interessen en sidste gang. Herefter er det en politisk beslutning, hvad der skal ske for disse byer. Er målet nået i ét eller begge områder, kan der være grundlag for at tage hul på næste fase i disse byer også.

I perioden frem mod december er der også blevet givet grønt lys til, at KLAR Forsyning undersøger midlertidige løsninger og alternativer, der kan imødekomme det fjernvarmeinteresserede flertal i byerne, som ex varmemester-ordning ’mens vi venter’ eller afgrænsning af det planlagte fjernvarmeområde.  

Spørgsmål og svar

Om fjernvarme i Store Heddinge

Hvornår skal man sige endeligt ja og skrive kontrakt?

Vi begynder at udforme varmeleveringskontrakter i løbet af efteråret og regner med at kunne indgå de første aftaler med fremtidige kunder i Store Heddinge fra december 2024.
Der vil være en kampagnepris på 40.000 kr. inkl. moms for dem, som tilmelder sig fjernvarmen inden for kampagneperioden. 

Tilmelder man sig først senere, dvs. efter kampagneperioden er slut (nærmere tidspunkt følger), vil prisen for tilslutning til fjernvarme i stedet være 50.000 kr. inkl. moms.  

Vil der være kampagnepris for hurtig tilmelding? 

Ja, der vil være en kampagnepris på 40.000 kr. inkl. moms ved hurtig tilmelding. 

Det er nemlig en fordel at få underskrevet aftaler hurtigt. På den måde kan de næste faser af projektet nemlig planlægges hurtigere og smartere, hvilket i sidste ende kan spare penge for fællesskabet.  

Tilmelder man sig først senere, dvs. efter kampagneperioden er slut (nærmere tidspunkt følger), vil prisen for tilslutning til fjernvarme i stedet være 50.000 kr. 

Hvornår får jeg prisen at vide for fjernvarme? 

I løbet af efteråret vil vi arbejde videre på fjernvarmeprisen og forventer også at udgive en prisberegner på hjemmesiden, så du nemmere kan få overblik over, hvordan fjernvarmeprisen vil se ud for dig.

Dvs. inden vi begynder at indgå de første aftaler med fremtidige kunder i Store Heddinge fra december 2024, vil I have modtaget mere information om fjernvarmeprisen. 

Jeg bor i Store Heddinge, men ønsker ikke fjernvarme – er jeg bundet? 

Der er ingen tilslutningspligt til fjernvarmen. Det betyder, at selvom fjernvarmen kommer til Store Heddinge, er du ikke bundet til at få fjernvarme, hvis ikke du ønsker det. 

Fjernvarmen er ganske frivillig og du vælger selv, om du vil sige ja til fjernvarme. 

Skal jeg tilmelde mig fjernvarmen NU eller kan jeg vente? 

Det kan godt betale sig at tilmelde sig fjernvarmen fra start, da der vil være kampagnepris på tilslutning til fjernvarme for dem, der tilslutter sig hurtigt.  

Men du kan også godt vente. I det tilfælde betaler du blot den fulde pris for tilslutning på 50.000 kr. frem for kampagneprisen på 40.000 kr. 

Der er dog den risiko, at hvis tilslutningen er for lav til at starte med – fx hvis mange beslutter, at de først vil tilmelde sig senere – så er det ikke garanteret, at der overhovedet kommer fjernvarme.

Så hvis du allerede nu ved, at du gerne vil have fjernvarme, kan det godt betale sig at støtte op om fjernvarmen nu frem for senere. 

Hvornår vil den første varme blive leveret?

Vi forventer, at ledningsnet og varmeproducerende anlæg vil blive etableret i løbet af 2026-2027, og de første kunder i Store Heddinge kan få varme fra 2028.

Vi bliver klogere på den mere specifikke tidsplan, efterhånden som vi kommer længere frem i processen. Til efteråret udformer vi det, man kalder et ’skitseprojekt’, så vi kan give jer mere klar besked om tidsplanen, inden vi underskriver varmeleveringskontrakter.  

Om fjernvarme i Hårlev og Strøby Egede/Valløby

Hvornår får vi svar på, om fjernvarmen kommer til Hårlev og Strøby Egede/Valløby? 

Vi gør, hvad vi kan, for snarest at få en afklaring til det fjernvarmeinteresserede flertal i byen, der har vist interesse for fjernvarmen i løbet af foråret.

Interesseformularen vil være åben for at indsende interessetilkendegivelser frem mod december, hvor vi gør en sidste status med kommunen (omkring det tidspunkt, hvor vi begynder at skrive varmeleveringskontrakter i Store Heddinge).  

Vi vil løbende holde jer opdateret i løbet af efteråret via nyhedsbrev, hjemmeside og i Facebook-gruppen ’Vores Varme’. 

Hvornår vil fjernvarmen komme til Hårlev og Strøby Egede/Valløby? 

KLAR Forsyning og Stevns Kommune vil omkring slutningen af året gøre status over interessen en sidste gang. 

Hvis målet for interessetilkendegivelser på dette tidspunkt er nået (75% i Hårlev / 70% i Strøby Egede/Valløby), kan der være grundlag for at tage hul på næste fase i disse byer også. Det vil være en politisk beslutning, hvad der skal ske for disse områder.

Jeg ønsker fjernvarme – men mit fyr er ved at stå af?

Vi ved, at flere af jer står og har akut behov for at udskifte jeres varmekilde eller som minimum have en form for midlertidig løsning, mens I venter på fjernvarmen. 

Derfor vil vi i løbet af efteråret undersøge midlertidige løsninger, som fx en varmemester-ordning, der kan holde hånden under jer, der har akut har brug for ny varmekilde nu. 

Hvad sker der, hvis vi opnår de nødvendige interessetilkendegivelser i løbet af efteråret?

Hvis der ikke opnås den nødvendige interessetilkendegivelser inden december, hvor vi begynder at skrive varmeleveringskontrakter i Store Heddinge, vil politikerne med stor sandsynlighed sætte fjernvarmeprojektet på hold. 

I løbet af efteråret kigger KLAR Forsyning dog lidt ind i alternative løsninger for at kunne levere fjernvarme til det store flertal, som ønsker det – fx ved at afgrænse fjernvarmeområdet eller etape-inddele projektet. Det betyder også, at det kan være, fjernvarmen stadig kan komme til byen (eller dele af den) trods målet ikke er nået til december. 

Hvad kommer der til at ske frem mod december, hvor der bliver gjort status med Stevns Kommune igen? 

I løbet af efteråret vil KLAR Forsyning udforme varmeleveringskontrakter til de fremtidige kunder i Store Heddinge. I den forbindelse vil vi også regne videre på fjernvarmeprisen, så fremtidige kunder får større indsigt i, hvordan fjernvarmeprisen kan komme til at se ud for netop deres ejendom.

I perioden frem mod december er der også blevet givet grønt lys til, at KLAR Forsyning undersøger midlertidige løsninger og alternativer, der kan imødekomme det fjernvarmeinteresserede flertal i byerne, som ex varmemester-ordning ’mens vi venter’ eller afgrænsning af det planlagte fjernvarmeområde.   

Jeg bor i Hårlev/Strøby Egede/Valløby og ønsker ikke fjernvarme – er jeg bundet?

Der er ingen tilslutningspligt til fjernvarmen. Det betyder, at selvom fjernvarmen kommer til din by/din vej, er du ikke bundet til at få fjernvarme, hvis ikke du ønsker det. 

Fjernvarmen er ganske frivillig og du vælger dermed også frit, om du hellere vil opvarme dit hjem med en anden varmekilde end fjernvarme. 

Hvad menes der med, at I vil undersøge ’midlertidige løsninger og alternativer’?

I løbet af efteråret vil vi undersøge, om det er juridisk muligt at tilbyde midlertidige løsninger til mulige fremtidige fjernvarmekunder, som har akut brug for at udskifte deres varmekilde nu.

Vi vil også kigge ind i, om man kan sammensætte projektforslaget for fjernvarmeområderne på en anden måde, så fjernvarmen – trods det indledende mål ikke er nået – stadig kan komme hjem til en stor del af det flertal, der har vist interesse for fjernvarmen.  

Emne